Pages

Total Pageviews

Wednesday, February 12, 2014

Zeno's 1 paradox ( dichotomy ) - Zeno'nun 1. paradoksu (çatallanma)


In order to get an object's path before that path is d / 2 tray needs to go . However d / 2 tray before d / 4 reputation must go . d / 4 d before fame / 8 vs. the need to go . This range can be extended indefinitely . So go the whole way with an infinite number of possible moves . Then d long way does not occur.
Physical solution of this paradox of quantum physics, the uncertainty principle was forced to wait . After a long , half-way up the negligible uncertainty will be larger. Half way there will be a physical sense .
Such as algebra and mathematical solutions of infinite geometric series converges is expected to prove . Progressively shortened the time to get half way to go is shorter and they would offset each other .
Zeno's 2 paradox ( the paradox of Achilles and the turtle ) :
D1 turtle races up front to get started . Achilles to catch up with him must be taken before the path d1 , d2 , but this time the turtle would be so advanced . Should take this path before Achilles d2 , d3 , but the turtle will be away until . If this continues we will never catch up with the tortoise Achilles understood. However Achilles and the tortoise grows through it . It's a paradox .
The solution to this paradox is as above .
Zeno's 3 paradox (arrow paradox ) :
An arrow in flight at any time instant is a stagnant position . But just at that moment a constant octane still indistinguishable in the same location , so read how the movement is perceived ?
Zeno 4 paradox ( the paradox of Stade ) :
This paradox can be divided into a certain amount of time and space arises from the acceptance . ( I could not find the full text , does anyone know ?)






Bir nesnenin d yolunu alabilmesi için önce o yolun d/2 sini gitmesi gerekir. Ancak d/2 sini gitmeden önce d/4 ünü gitmesi gerekir. d/4 ünü gitmeden önce d/8 ini gitmesi gerekir vs. Bu dizi sonsuza kadar uzatılabilir. Öyleyse bir yolun tamamını gitmek sonsuz sayıda hamle ile mümkündür. O halde d uzunluğunda bir yol gidilemez.
Bu paradoksun fiziksel çözümü quantum fiziğinin belirsizlik ilkesini beklemek zorunda kalmıştır. Bir uzunluktan sonra, yarı yollardaki belirsizlik ihmal edilemeyecek kadar büyük olacaktır. Yarı yolun fiziksel bir anlamı olmayacaktır.
Matematiksel çözümü cebiri ve  gibi sonsuz geometrik serilerin yakınsadığının kanıtlanmasını beklemiştir. Gittikçe kısalan yarı yolları almak için geçen zaman da git gide kısalmaktadır ve bunlar birbirini telafi eder.
Zeno'nun 2. paradoksu (Achilles ve kaplumbağa paradoksu):
Kaplumbağa yarışa d1 kadar önden başlamış olsun. Aşil'in ona yetişebilmesi için önce d1 yolunu almış olması gerekir, ancak bu sırada kaplumbağa d2 kadar ilerlemiş olur. Aşil önce bu d2 yolunu almalıdır, ancak kaplumbağa d3 kadar uzaklaşmış olacaktır. Bu böylece devam ederse Aşil'in kaplumbağaya asla yetişemeyeceği anlaşılır. Ancak Aşil kaplumbağaya yetişir ve onu geçer. Bu bir paradoks.
Bu paradoksun çözümü de yukarıdaki gibidir.
Zeno'nun 3. paradoksu (ok paradoksu):
Uçuş halindeki bir ok herhangi bir anda anlık olarak durgun bir konumdadır. Ancak tam o anda aynı konumdaki hareketsiz sabit bir oktan ayırt edilemez, öyleyse okun hareketi nasıl algılanıyor?
Zeno'nun 4. paradoksu (Stade paradoksu):
Bu paradox zaman ve mekanın belli bir miktar bölünebileceği kabulünden doğar. (Tam metnini bulamadım, bilen var mı?)


http://erdoganakbiyik.blogspot.com/
https://www.youtube.com/channel/UCDsUnmBfVdEPkcC8FlzPKcg


No comments:

Post a Comment