Cambridge Üniversitesi'nde
böceklerin tat alma duyuları araştırılıyor. Bu, böceklerin verdikleri zararları
azaltmak için yararlı olacak bir çalışma.
İnsanlardan
farklı olarak böceklerin ağızlarının yanında ve bacakları dahil vücutlarının
birçok bölgesinde tat alıcılar bulunuyor. Bunlar, böceklerin yürürken üzerinden
geçtikleri yaprakların yenip yenmeyeceğini anlayabilmek için onları tatmalarını
sağlıyor.
Böcekten
insana, bütün hayvanlarda sinir sistemi, tek tek sinir hücrelerinden karmaşık
yollarla ve ağlarla tek tek gönderilen mesajlar yoluyla işlevini gösteriyor.
Dr.
Newland, çöl çekirgelerinin tat alıcılarının, sinir sistemi tarafından yemeğe
başlama ya da kötü tattan kaçma gibi düzenlenmiş bir cevap vermek için, çözümlenebilir
ve analiz edilebilir bir koda nasıl çevrildiğini araştırıyor.
Tat
tepkileri bütün böceklerde eş bulma, yumurtlama için yer seçimi gibi yaşamsal
olaylar açısından önemli bir öğe. Yeni bir araştırma, sinir hücrelerinin tatlı
veya tuzlu tatlara cevap olarak farklı sinir hücresi kümeleri boyunca mesaj
gönderip göndermediğini araştırıyor.
Tatların
sinir sisteminde nasıl bir süreçten geçtiğini bilmek, yemek seçiminin nasıl
yapıldığını anlamamızı sağlayacak. Böceklerin tat alma duyularını incelemenin
bir diğer nedeni de mücadelede kullanılan ilaçlara karşı bağışıklık
geliştirmeleri.
No comments:
Post a Comment