.-H-
Bilgi sahibi olmak istediginiz
bitkiyi asagidaki menüden seciniz.
|
Hanimeli: (Geissblatt /
Jelängerjelieber / Chevrefeuillie / Honeysuckle / Lonicera caprifolium /
Honey-suckle) Mayis ve
temmuz aylarinda pembemsi beyazimtrak-sari renkli çiçekler açan, 1-3 m
yükseklikte, tüysüz veya az tüylü tirmanici bir bitkidir. Yapraklar gövde
üzerinde karsilikli-çapraz, derimsi, tüysüz ve alt yüzü az tüylüdür.
Asagidaki yapraklar kisa sapli ve yumurtamsi sekilde olup, yukardakiler ise
gövdeyi saracak sekilde tabanlariyla birlesmis durumdadir. Güzel kokulu olan
çiçekler, tepedeki yapraklarin koltugunda, genellikle üç demet hâlinde,
oldukça uzun sapli, basçik tipinde çiçek yaparlar. Çiçekler uzun tüpsü ve
sarkik dudaklidir. Olgunlukta kirmizi renkli üzümsü meyveler verir. Türkiye’de yetistigi yerler: Marmara, Bati ve Güney Anadolu, Karadeniz, Dogu Anadolu. Kullanildigi yerler: Tipta yapraklari gargara yapmak için, çiçekleri antispazmodik olarak, meyveleri de idrar söktürücü ve kusturucu olarak kullanilir. |
Hardal: (Bakiniz "Baharat Dünyasi",
Hardal ) Kullanildigi yerler: Siyah hardal tohumundan tipta, bronsit ve zatürreden kaynaklanan sikayetleri gidermek için haricen kullanilan ilaçlar yapilir. Sofra hardali ise hazmi kolaylastirip, kabiz olmayi önler. |
Hashas: (Schlafmohn / Poppy
/ Papaver / Papaveraceae / Papaver somniferum glabrum / Oplum poppy) Yüzyillardan beri ekilmekte olan bir
kültür bitkisidir. Hashas ziraatinin ilk defa nerede baslamis oldugu kesin
olarak belli degildir. Bâzi yazarlara göre Akdeniz havzasi, Anadolu ve
Mezopotamya’dir. Türklerin eski anayurtlari olan Orta Asya’da hashas
ziraatini yapmakta olduklari ve göçler ile bu kültürü etrafa yaydiklari
düsünülmektedir. Etiler zamaninda Anadolu’da hashas ekimi yapildigi
arkeolojik kazilarla ortaya çikmistir. Anadolu birçok cografik ve ekolojik
hashas gruplarinin toplandigi bir yerdir. Bu sebeple Anadolu’da çok çesitli
hashas gruplarina rastlanir. Memleketimizde yetistirilen hashas iki alt türe
ayrilmaktadir: 1) Papaver somniferum alt tür anatolicum (Körhashas): Bitki 50-120 cm boyunda, az veya orta dalli, kapsülleri büyük (5 cm çapli), kalin kabuklu, konik, yuvarlak, olgunlasinca delikleri açilmayan türdür. Bu alt türün de beyaz ve mor çiçekli olan varyeteleri (çesit) vardir. Varyete albescens (Akhashas): Çiçekler saf beyaz, tohumlar beyaz veya devetüyü renklidir. Ekilmekte olan hashaslarin % 60-70’ini bu varyete teskil etmektedir. Bilhassa soft bölgede (Amasya, Tokat, Çorum, Malatya) ekilmektedir. Varyete violascens (Karahashas, Gökhashas): Çiçekler açik veya koyu mor, tohumlar gri veya kahverengidir. Yukaridaki varyeteye göre daha az ve genellikle onunla birlikte ekilmektedir. 2) Papaver somniferum alttür spontaneum (Açikhashas): Bitki 60-100 cm boyunda, kapsülleri küçük (2,5 cm çapli), çok ve nadiren orta dalli, ince kabuklu olup olgunlasinca kapsül meyvede delikler açilir. Bu alt türün de varyeteleri vardir. Ekimi körhashas alt türünün varyetelerine göre az olmakla beraber Bilecik, Kütahya, Usak, Afyon, Burdur, Isparta, Denizli ve hashas zirâati yapilan hemen her mintikada bulunur. Varyete violaceum’un çiçekleri açik mordan koyu mora kadar degisen renkli, dip kisimlari koyu mor renklidir. Tohumlar mavimsi-gri veya kahverengidir. Anadolu’da açik hashasin ençok rastlanan varyetesidir. Türkiye’de yetistigi yerler: Anadolu. Kullanildigi yerler: Bitkinin kullanilan kisimlari ham meyvelerinin çizilmesi ile elde edilen afyon, kurutulmus ham meyveler, yapraklar, tohumlari ve tohumlarindan elde edilen yagidir. Hashas yapragi elde edildigi alt türe ve gövdedeki yerine göre sekli az çok degisir. Bilhassa hâricen kullanilan bâzi merhemlerin bilesimine girer ve agri dindiricidir. Hashasbasi, hashasin olgunlasmasindan, sütlüyken toplanan ve kurutulan, tohumlari çikarilan kapsül meyveleridir. Bilesiminde toplanma zamanina göre degisen afyon alkoloitleri vardir. Harici agri dindirici olarak, özellikle dis hekimliginde kullanilir. Tohumlarinin yagi ise, tohumlari sogukta tazyik edilmesi sûretiyle elde edilen yagdir. Sogukta elde edilen yagin bilesiminde asitler az, sicakta elde edilen yagin ise asitleri fazladir. Sogukta elde edilen yag, bâzi merhemlerin bilesimine girer. Sicakta elde edilen yag, yemek yagi ve sanayide sabun yapiminda kullanilir. Içerdigi zehirli maddele dolayisiyla, hekim kontrolü ve tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanilmamalidir. |
Hatmi:
(Apothekerstockmalve
/ Guimauwe / Marshmallow / Althaea officinalis) Temmuz-agustos aylarinda,
pembemsi-beyaz renkli çiçekler açan, 50-150 cm yüksekliginde, çok senelik,
otsu ve tibbî bir bitkidir. Sulak çayirlar ve dere kenarlarinda bulunur.
Gövdeleri dik ve tüylüdür. Yapraklari sapli ve çok tüylüdür. Çiçekler,
dallarin ucundaki yapraklarin koltugunda tek tek veya gruplar hâlinde
bulunur. Türkiye’de yetistigi yerler: Akdeniz bölgesi. Kullanildigi yerler: Bitkinin kullanilan kisimlari yapraklari, çiçekleri ve köküdür. Yapraklari bitki çiçekliyken ve çiçekler tamâmen açmadan toplanir ve gölgede kurutulur. Kökler ise yasli bitkilerden sonbaharda alinir, kabuklari soyularak gölgede kurutulur. Bütün bitki fazla miktarda müsilaj tasir. Bundan baska nisasta, sakkaroz, galaktoz, pektin, yag, tanen ve asparagin tasir. Yaprak, çiçek veya kökleri haricen ve dahilen gögüs yumusatici olarak kullanilir. Çiçekleri gölgede kurutulup çay gibi demlenince gögüsü yumusatir ve öksürüge iyi gelir. Dövülmüs hatmi taneleri vücuda sürülürse, sinek ve böcek isirmailarini önler. Ayni sekilde kullanilan diger türler sunlardir: Gül hatmi (Althaea rosea): 1-2 m yüksekliginde, beyaz, sari-kirmizi ve siyahimsi- kirmizi renkli çok senelik bir bitkidir. Meyvelerinin üzeri tüylüdür. Süs bitkisi olarak yetistirilir. Diger hatmi gibi kullanilir. Killi hatmi (Althaeae hirsuta): 10-40 cm yüksekliginde, dik ve tüylü, eflatun renginde çiçekleri olan bir bitkidir. Tibbî hatmi gibi kullanilir. |
Havlican: (Galgant / Alpinia / Galingale / Alpinia officinarum) Bir çenekliler sinifinin
Zencefilgiller familyasindan güzel çiçekli, itirli, çok yillik, otsu
bitkidir. Diger ismi galangal veya Çin zencefilidir. Toprak üstü saplari çok
fazla dallanmis rizomlardan (kök saplarindan) çikar, ilâve saplari da
olabilir. Bir metreden fazla yüksekligi vardir. Kirmizi çizgili, çiçekleri
beyaz yapraklari bulunur. Havlican çok cazip çiçeklerinin ve kokusunun
güzelligi sebebiyle aranan bir bitkidir. Kullanildigi yerler: Kurutulmus rizomlari hamur islerinde kullanilir. Bu rizomlardan elde edilen yag sari sividir. Serinletici olup, kâfur benzeri kokuya sâhiptir. Kurutulmus rizomlari ve türevleri acimtrak aromalidir. Havlican kökü, mesrubatlarda, dondurma, sekerlemeler, tarim ürünleri, çikolata çesitlerinde kullanilabilir. Rizomlari ayrica zencefil gibi baharat olarak da kullanilir. Tibbî faydasinin çok oldugu bilinmektedir. Kaynatilan suyu bir miktar içilirse mîde agrilarina, romatizma ve kulunca iyi gelir. Bel gevsekligi, çocuklarin yatagi kirletmesini önler. Balgam söktürür, tükürük ifrâzâtini arttirir. Agiz kokusunu giderir. Mafsal agrilarina ve mîde eksimesine iyi gelir. |
Havuç: (Mohrrübe / Carotte
/ Carrot / Daucus corota ) Kökleri
sebze olarak yenen iki yillik bir kültür bitkisidir. Havucun vatani Orta
Avrupa’dir. Yabânî olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da rastlanir.
Memleketimizde de rastlanmaktaysa da kültür havucu özelliginde degildir.
Bitki 1-1,5 m kadar boylarinda, az dalli, parçali yapraklidir. Çiçekleri
yazin açan küçük, beyazimsi renkli semsiye durumunda toplanmislardir.
Elverisli topraklarda ana kök bir metre kadar derine inebilmektedir. Havucun
kazik seklindeki etli kökleri kültür sâyesinde meydana gelmistir. Havucun
açik sari-turuncu renkteki dis kismi kabuk kismidir. Kök meyveleri farkli
türleri sebebiyle çesitli sekil ve büyüklüktedir. Koyu sarimsi-turuncu renkte
olan iç kismi odun dokusuna tekâbül etmekle birlikte genellikle parankimatik
hücrelerden yapilmistir. Türkiye’de yetistigi yerler: Dogu Anadolu hâriç bütün Anadolu. Kullanildigi yerler: Bitkinin tohumlari ve kazik kökleri (havuç) kullanilir. Tohumlar eterik yag ihtiva eder ki, bu da geraniol elde etmekte kullanilabilir. Ayrica konserve ve parfümeri sanâyiinde kullanilir. Kültür kök meyveler likopin, karotin provitamin A, B1, B2, C vitaminleri, % 7 oraninda seker, % 29 kadar fosfor ve mâdenî tuzlar ihtiva eder. Bu kök meyveler ham madde olarak karotin elde etmede, gida olarak tâze ve tursu hâlinde kullanilir. Provitamin A, vücutta vitamin A hâline geçer. Vitamin A, hastaliklara karsi mukâvemet kazandiran, göz ve cilt hastaliklarini önleyen çok faydali bir maddedir. Tâze havuç, günes yaniklari vakalarinda lapa hâlinde kullanilir. Havuç unu ve suyu çocuklarin beslenmesinde çok faydalidir. |
Hayit: (Ayit / Vitex
agnus-castus / Agnus castus / Petit poivre) Mineçiçegigiller familyasindan, Bati ve Güney
Anadolu'da yasayan bir agaççiktir. Temmuz aylarinda mor renkli çiçekleri
açar. Dallari ve yapraklarinda, uçucu ve sabit yag, tanen, sineol, sekerler,
kristalize maddeler ve glikozit vardir. Kullanildigi yerler: Idrar söktürür. Sancilari keser. Aybasi kanamalarini düzenler. Anne sütünü artirir. Hazimsizligi giderir. Karin agrisi ve ishali keser. Ayak sislerini indirir. Akrep ve ari sokmalarinda kullanilir. |
Helvacikabagi: (Kestanekabagi /
Cucubirta maxima / Winter squesh / Potiron) Gövdeleri silindir biçiminde, yapraklari böbrek
seklinde ve tüylüdür. Meyveleri basik küremsi, sapli, ince kabukludur.
Pisirildiginde kabuklari yumusar ve zar gibi soyulur. Kirmizi etli kisminda
sekerli ve nisastali maddeler vardir. Yemegi ve tatlisi yapilir. Kullanildigi yerler: Her iki türün tibbî olarak kurutulmus tohumlari kullanilir. Tohumlarinda sâbit yag ve peporesin vardir. Tohumlari (çekirdekleri) tenya ve kurt düsürücü olarak bilhassa çocuklarda kullanilmaktadir. Tohumlar dis kabuklarindan ayrilarak dövülür, sekerle karistirilarak verilebilir. Ortalama doz çocuklarda 40 gr büyüklerde takriben 100 gr’dir. Kabak çok besleyici özelliktedir C ve B1 vitamini ihtiva eder. Pisirilen etli kismi yiyecekten baska çiban ve sis yerlere lapa olarak da tatbik edilir. |
Hiyarsenbe: (Hind hiyari /
Hiyarsember / Casse / Cassia fistula)
Baklagilerden, "Leguminoseae" denilen bir agacin meyveleridir. Dogu
Hind, antil ve Brezilya'da yetisir. Meyvesi silindirik ve siyahtir.
Terkibinde, seker, pektin, zamk, tanen ve esans vardir. Kullanildigi yerler: Kabizligi önler. Fazlasi müshildir. |
Hindistancevizi: (Bakiniz "Baharat
Dünyasi", Hindistancevizi)
Kullanildigi yerler: Idrar söktürür. Böbreklerdeki kum ve taslarin düsürülmesine yardimci olur. Mide agrilarini giderir. |
Hodan:(Borretsch /
Gurkenkraut / Bourrache / Borrego officinalis / Borage) Mayis-eylül aylari arasinda mavi
renkte çiçek açan, sert tüylü, 15-60 cm yüksekliginde, bir yillik otsu bir
bitkidir. Sigirdili olarak da bilinir. Daha çok rutubetli yerleri sever.
Yapraklari burusuk, sert tüylü, oval sekilli, alttakiler sapli, üstekiler
sapsizdir. Çiçekler uzun saplidir. Türkiye’de yetistigi yerler: Marmara, Kuzey ve Bati Anadolu. Kullanildigi yerler: Bitkinin çiçekleri ve yapraklari kullanilir. Fazla miktarda müsilaj, reçine, mâdenî tuzlar tasir. Yapraklar ve çiçekler ter verici, idrar ve balgam söktürücüdür. Bogaz agrilarina ve öksürüge karsi kullanilir. |
Hurma:
(Dattelpalme
/ Dattier / Date palm
/
Phoneix dactyfera / Datte)
Insanoglunun yetistirdigi en eski bitki çesitlerinden biridir. Bâbil’in en
eski yerlileri Sümerler hurmayi en azindan 5000 sene önce ilk defâ
yetistirmislerdir. Kuzey Afrika ve Orta Dogu bölgelerinin ekonomisinde çok
eskiden beri büyük bir rol oynar. Amerika’ya Ispanyollar tarafindan 19.
yüzyilin baslarinda getirilmis ve Meksika civârinda yetistirilmistir. Ilk
defâ Basra Körfezinde yetistirildigi tahmin edilen hurma bitkisi yaklasik
18-24 m boyundadir. Yapraklarinin bir kismi yere dogru sarkar ve bir kismi da
yukari dogrudur. Yapraklarinin uzunluklari 6 m civârindadir. Gövdeleri
diktir. Tabanindan birçok sürgün verir. Yelpâze olan yapraklarinin büyükleri
tepede toplanmistir. Çiçekleri ekseriyâ tek cinslidir. Basak tipindeki
çiçekleri “spata” adi verilen büyük yapraklarla çevrelenmistir. Gövdesinde
yapraklar genellikle toplu olarak bulunur. Küçük sari çiçekleri toplu hâlde
açarlar. Farkli cinsiyetli çiçekler ayri agaçlarda yetisir. Disi çiçekler
zamanla tek tohumlu meyvelere dönüsürler. Meyveleri sarimsi kahve renkli, dis
kabuk sarimsidir. Orta kisim etli ve seker bakimindan zengindir. Tohum
silindirik, sert ve bir yüzü boyuncaderin olukludur. Türkiye’de yetistigi yerler: Memleketimizde Phoenix dectylifera türü örnekleri azdir. Buna karsilik Phoenix canariensis daha çok yetistirilmektedir. Gövde tabaninda sürgünler vermesi ve tohumlarin daha kisa ve siskin olusu ile ayirt edilir. Bati ve Güney Anadolu ve Akdeniz bölgesinde yetistirilmektedir. Memleketimizde yetisenlerin hurma meyvelerinin gidâ bakimindan önemi yoktur, daha çok gölge verici olarak kullanilir. Kullanildigi yerler: Hurmanin meyvesi tatli ve besleyicidir. Yaklasik % 20 nem ihtivâ eden tâze hurmalarda % 60-65 seker ve % 2 protein vardir. Kurumus hurmalarda seker orani % 75-85 civârindadir. Bir diger hurma çesidi olan Phoemx sylvestris’ten hurma sekeri elde edilir. Ayrica, bedeni ve zihni gelismeyi saglar. Kansere karsi koruyucu oldugu bilinir. Bogaz agrisini keser. Bronsit, öksürük ve soguk alginligi sikayetlerini giderir. Kemik hastaliklarinda faydalidir. |
Hünnap: (Jujube / Jujubier / Jujube / Çigde / Zizyphus juiba / Zizyphus vulgaris
/ Chinese date / Jujuba)
Nisan-mayis aylari arasinda, sari renkli çiçekler açan, hos kokulu, 4-5 m
yüksekliginde dikenli bir agacin, kirmizi kabuklu, sert çekirdekli, iri
zeytin biçiminde ve büyüklügünde bir yemisidir. En dis çeperi derimsi ve
ince, pulpasi (yumusak kisim) sari renkli ve tatli lezzetlidir Ünnap da
denilir. Bahçelerde yetistirildigi gibi yabânî olarak da bulunur. Asil vatani
Suriye’dir. Agacinin gövdeleri silindir biçiminde, esmer kabuklu, çok dallidir.Yapraklar
karsilikli 2 sira hâlinde, kisa sapli, diken seklinde 2 küçük
yaprakçiklidir.Çiçekler 3-6 tânesi bir arada ve oldukça küçüktür.Çanak
yapraklari 5 parçali ve yesil renklidir. Taç yapraklari sari renkli, kivrik
olup 5 parçalidir. Türkiye’de yetistigi yerler:Yerli degildir. Marmara, Bati ve Güney Anadolu’da yetistirilir. Kullanildigi yerler: Meyveleri tamâmen olgunlastiktan sonra toplanir ve güneste kurutulur. Meyvelerinde seker, tanin ve müsilajli maddeler bulunmaktadir.Çok eskiden beri yumusatici, balgam ve idrar söktürücü ve kabiz edici olarak kullanilmaktadir. |
No comments:
Post a Comment