.-N-
Bilgi sahibi olmak istediginiz
bitkiyi asagidaki menüden seciniz.
|
Nane: (Minze / Menthe / Mint / Pennroyal / Mentha) 0,5-1 m boylarinda, hos kokulu, otsu çok yillik
bitkiler. Gövdeleri dört köseli, yesilimsi veya kirmizimtrak renkli, tüylü
veya tüysüzdür. Yapraklari sapli, almasli olarak dizilmis, oval sekilli,
kenarlari disli, hafif tüylüdür. Çiçekler genellikle temmuz-agustos aylari
arasinda açmakta olup mor, pembe, beyaz veya leylak rengindedir. Türkiye’de yetistigi yerler: Anadolu’nun her yerinde yetisir. Kullanildigi yerler: Kullanilan kisimlari yapraklari, çiçekli dallari ile yapraklarindan elde edilen uçucu yagdir. Yapraklar veya çiçekli dallar bitki çiçek açmaya basladiginda toplanir ve demetler hâlinde gölgede kurutulur. Yapraklarda sekerler, reçineli maddeler, tanen ve uçucu yag vardir. Uçucu yagda menthol, sineo, menthol esterleri, bâzi organik asitler bulunur. Yapraklari çay hâlinde yatistirici, mîdevî, gaz söktürücü, bulantiyi giderici olarak kullanilir. Bunun yaninda çesitli ilâçlarin terkibinde kullanildigi gibi, yapraklari çig veya kurutulmus olarak yemeklere konur. Nâne esansi, çok miktarda zehir etkili olmasina karsilik az miktari mîde agrilarina ve bulantilara karsi kullanilabilir. Nâne uçucu yagi da oldukça fazla kullanilan bir yagdir. |
Nar: (Granatapfelbaum /
Granadier / Pomegranate / Rümman / Punica granatum / Pommegranate /
Grenadier) Haziran-temmuz
aylarinda kirmizi renkli çiçekler açan, iki ile bes metre boylarinda
agaççiklar. Gövdeleri gayri muntazamdir. Yapraklar karsilikli, kisa sapli ve
kirmizi kenarlidir. Çiçekler kismen sapsiz, tek tek ve birkaçi birarada
bulunur. Çanak yapraklari kirmizi renkli, dökülmeyen ve etlidir. Meyveleri
küre seklinde ve portakal büyüklügünde, önceleri yesil, olgunlukta kirmizimsi
renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir. Meyvenin yenen kismi,
tohumlarinin etli ve bol usâreli olan kabugudur. Türkiye’de yetistigi yerler: Bati ve Güneydogu Anadolu. Kullanildigi yerler: Bitkinin tohumlari meyve olarak yenildigi gibi, gövde-kök ve dal kabuklari ile meyve kabugu da tibbî olarak kullanilir. Kök ve gövde kabugu tanen, nisasta ve alkaloitler (pelletierin) tasir. Nar meyvesi kabugu tanen, triterpenler ve az alkaloitler ihtivâ eder. Nar agaci kabugu çok eskiden beri bilhassa barsak seritlerine (tenyalara) karsi kullanilir. Yalniz zehirlenmelere yol açabileceginden dikkatli olunmalidir. Nar meyvesi kabugu, ishale karsi (% 15’lik) çay hâlinde kullanilabilir. Ayrica yün iplikler, sarimsi renklere boyanabilir. Hadîs-i serîfte nar meyvesi medhedilmistir: “Her narda bir damla cennet suyu vardir.” ve; “Nari içindeki zari ile beraber yiyiniz, çünkü mîdeyi temizler.” buyrulmaktadir. Nar, çarpintiya iyidir. Mîdeyi kuvvetlendirir. Et kismi ile sikilip içilirse, safra söker, pekligi giderir. |
Nergis: (Narciss / Narcisse
/ Narcissus ) 20-60 cm
boylarinda, soganli bitkilerdir. Ilkbaharda çok güzel kokulu çiçekleriyle
baharin müjdecisi olarak bilinirler. Çiçekleri kuvvetli kokulu, sari veya
beyaz renkli, tek tek veya birkaçi bir arada bulunurlar. Her bir çiçegin
ortasinda beyaz veya sari renkli bir taci vardir. Organik maddelerce zengin,
nemli, kumlu, tinli topraklari sever. Soganlariyle üretilir. Nergis türleri
daha çok süs bitkisi olarak yetistirilir. Fulya, beyaz nergis, yabânî zerren
gibi çesitleri vardir. Kullanildigi yerler: Bitki, zehirli alkaloitler tasir. Kusturucu ve ishal etkilidir. Kurutulmus çiçekleri yatistirici, müshil ve ates düsürücü olarak (% 1-2’lik) çay hâlinde kullanilabilir. |
Nilüfer:
(Weisse
Seerose / Nénuphar / White water lily)
Nilüfergiller familyasindan, Nymphaea
ve Numphar
cinsinden su bitkilerine verilen genel addir. Beyaz Nilüfer (Nymphaea alba): Göllerde, durgun sularda yetisen, rizomlu, çok yillik otsu bir bitki. Yapraklari su üzerinde yüzücü, yuvarlak ve kalp seklinde tabanlidir. Çiçekler, Temmuz-Agustos aylarinda su yüzeyinde açar, büyük ve beyaz renklidir. Sari Nilüfer (Nuphar luteum): beyaz nilüferle birlikte yayilis gösterir. Beyaz nilüferden, çiçeklerin sari renkli ve bes parçali olmasi ile ayirdedilir. Kullanildigi yerler: Daha çok havuzlarda süs bitkisi olarak yetistirilir. Her iki türün kökleri kabiz edicidir. Beyaz nilüferin çiçekleri, yatistirici ve uyusturucudur. |
Nohut: (Kichererbse / Pois chiche / Chickpea / Cicer arientinum) Yemeklik baklagillerden bir bitki.
Derin bir kazik köke sâhiptir. Toprak içinde 50-60 cm kadar derine gidebilir.
Fazla yankökü vardir. Bunlar toprak yüzeyine yakin olup, böbrek seklinde
nodoziteler (yumrular) ihtivâ eder. Gövdenin topraga yakin yaprak
koltuklarindan meydana gelen çiçek saplari, çiçekleri tasir. Çiçek beslidir
ve beyaz, pembe, mavimsi renklerde olabilir. Kendi çiçek tozlari ile
döllenirler. Meyveleri siskin oval biçimindedirler. Uç tarafa dogru sivrilmistir.
Ucunda tüyler bulunur. Meyve içinde 1-3 tohum bulunabilir. Tohumlar çakildak,
kapçik adini alan torbalarda meydana gelirler. Tohumlar sekil, büyüklük ve
renk bakimindan degisiklik gösterir. Beyaz, krem, sarimsi, kahverengi
renklerde olabilirler. Türkiye’de yetistigi yerler: Bati, Orta ve Güneydogu Anadolu. Kullanildigi yerler: Meyveleri bol nisastali ve azotlu maddelerce zengindir. Tâneleri bitkisel protein, demir, kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri de ihtivâ eder. Vücudu kuvvetlendirir. Kuru ve tâze hâlde yenilebilir. Besleyici bir sebzedir. Nohuttan ayrica, leblebi imâlinde de faydalanilir. |
No comments:
Post a Comment